Preskoči na glavni sadržaj

elderflower juice - sok od zove





the beginning of May is the time for making elderflower juice and syrup


elderflower juice is made similarly to the syrup but with much less sugar and should be used immediately,
until, syrup can stand a long time and than to be used in the hot summer days as the chilled refreshing drink


it's necessary :

5 l water
800 g of sugar
30 g citric acid
8 - 10 large flower called



preparation:

flowers dive into the water,

allow to stand for 24 hours in a cool place,

strain through cheesecloth,

add the sugar and citric acid to the water,

stir to dissolve,

pour into bottles

and use


keep refrigerated





početak meseca maja je vreme za pravljenje soka i sirupa od zove
sok od zove se pravi slično kao i sirup ali sa mnogo manje šećera i mora se odmah upotrebiti,
dok sirup može da stoji dugo i da se koristi u toplim letnjim danima kao rashlađen osvežavajući napitak 


potrebno je :

5 l vode
800 g šećera 
30 g limuntusa
8 - 10 velikih cvetova zove



priprema:

cvetove potopite u vodu, 

ostavite da odstoji 24h na hladnom mestu, 

procedite kroz gazu,

dodajte šećer i limuntus i

mešajte da se otopi,

sipajte u flaše 

i koristite



držati u frižideru.



Primjedbe

Popular

cottage cheese patella – pogačice sa sirom

layered potatoes with minced meat - složenac od krompira sa mlevenim mesom

cabbage with meat - sladak kupus na moj način

semolina noodles with cottage cheese - gomboci sa sirom

görhe - sweet corn flour pie – slatka pita od kukuruznog brašna

laid pork pie - slagana pita od mesa

white wine château - šato od belog vina

potato side dish - zuschpais od krompira

pie in milk dressing with whipped cream - pita u soku od mleka

bread pudding - engleski puding /puding od starog hleba