Pre par godina smo ponovo otkrili kompot od trešanja.
Kako mi je unuka naučila da ne guta koštice iz voća, tako se aktuelizovao ovaj kompot. Naime ja nikada ne vadim koštice, ni iz komopota od trešanja, ni iz kompota od višanja
mada stari recepti, koji su od moje mame i tetke, su sa trešnjom bez koštica.
Zbog toga ću ovde navesti sva tri:
1. recept zrele i zdrave plodove trešnje dobro operemo i povadimo koštice,
složimo ih u tegle i malo pritisnemo,
od gore stavimo malo konzervansa na vrh kašičice,
dobro zatvorimo,
uzmemo jednu šerpu u koju mogu da stanu flaše,
stavimo u nju stare čiste krpe za sudove da flaše ne stoje direktno na šerpi,
stavimo ih tako da prepuste preko ivice suda,
zašuškamo flaše sa krpama koje su prelazile ivicu suda,
smočimo par krpa i tako mokre stavimo preko flaša,
drugom šerpom pokrijemo kao poklopcem,
zagrevamo posudu do vrenja,
za trešnje treba 15 minuta,
parimo flaše uz konstantno ključanje vode na umerenoj vatri,
posle15 minuta isljučimo vatru i ostavimo da se do sutra sve ohladi,
vadimo hadne flaše koje posle brisanja možemo odložiti na svoje mesto
2. recept je kada koristimo šećer,
sve je isto samo kada ređamo trešnje u flaše, ređamo red trešanja red šećera,
na 1kg trešanja ide 150 - 200 g šećera,
isto se u flaše ne dodaje voda
3. recept je kako ja pravim,
naravno izmerite trešnje,
dobro ih operete, koristite samo zdrave plodove,
ne vadite koštice (štedite dragoceno vreme)
složite ih u čiste flaše,
u svaku flašu sipajte do gore vode a potom je izlijete u sud u kojem ćete kuvati sirup,
na svaku flašu računajte 3 - 4 kašike šećera i imalo konzervansa,
sve pustite da provri,
sipajte topao sirup u flaše na voće,
dobro zatvorite,
u zavisnosti koliko flaša imam ili ugrejem rernu na 100° i stavim tople flaše na 15 - 20 minuta,
potom isključim rernu i ostavim da se sve ohladi,
u rernu stane 12 flaša
s obzirom da su flaše tople u šerpu se sipa topla voda a ostala procedura je ista
2 kg trešanja su otprilike 5 flaša od 7,5 deci što znači da za rernu treba oko 6 kg voća
Primjedbe
Objavi komentar