za mene najbolji pekmez,
dovoljno sladak,
dovoljno kiseo,
ukusan a ne suviše aromatičan da preuzme ukus,
savršen za kolače,
idealan da se jede sam.
potrebno je:
1 kg kajsije
200 - 250 g šečera
na vrh kašičice konzervansa i vinobrana
priprema:
koristimo zdrave, zrele plodove,
kajsije operemo,
izvadimo košticu,
ako želite možete je oljuštiti,
isečemo na sitnije komade,
pošećerimo, dodamo konzervans i vinobran,
ostavimo u frižider na 12h.
kuvanje:
ovu količinu kuvamo u šerpi od 4l,
kada provri štapnim mikserom usitnimo sve komadiće
(dok nije postojao štapni mikser to se radilo pre šećerenja,
sve se samlelo na mašini za meso
ili kad je kajsija bila jako zrela kuvalo se bez mlevenja)
na jakoj vatri kuvamo uz stalno mešanje 15 -20 minuta možda malo više sve zavisi koliko su vlažne kajsije,
kada povučemo kašikom na dnu šerpe treba da ostane trag,
ili kada kanemo na porcelanski tanjir posle hlađenja masa se ne sme pomerati,
tada je pekmez gotov.
ova količina je dovoljna za jednu flašu od 7,2 - 7,5 dl
ceo postupak kuvanja traje oko jedan sat ili malo više,
sipamo ga u čiste suve flaše,
zatrpamo ih dobro ćebetom i
ostavomo do sutra da se ohlade.
tek tada ih vadimo i slažemo na svoja mesta
Primjedbe
Objavi komentar