najjednostavnije je kuvati male količine pa makar i više puta
zbog toga uzmite samo kilu višanja za početak
dobićete četiri ovakve male flašice,
ali sve je gotovo za manje od dva sata
potrebno vam je:
1 kg višanja
1 kg šećera
1 limun ili malo limuntusa - ne mora, sve zavisi od ukusa višnje koje ste kupili
(ja pravim od naših višanja ali ove godine, 2016, zbog mnogo kiše i malo sunca
sasvim su bezukusne)
Višnje dobro operite iz par voda,
povadite koštice,
stavite ih u jednu šerpu od 4 l,
pospite šećerom i
blago promešajte.
ortavite desetak minuta da se šećer počne topiti,
za to vreme spremite flaše u koje ćete sipati slatko
- obično su to male flašice da bi se sadržaj odmah potrošio,
operite ih i posušite.
sada počnite da kuvate,
prvo na slaboj vatri a potom na jakoj kuvajte oko pola sata,
pustite da se prohladi
pa sada kuvajte još desetak minuta.
skinite penu ako je ima.
proverite gustinu soka - ako kanete na porcelanski tanjirić posle par minuta kada se ohladi masa ne bi trebala da se pomera.
pokrijte šerpu vlažnom krpom i
ostavite do sutra da se sasvim ohladi.
sutradan sipajte u flašice ...
Primjedbe
Objavi komentar