Preskoči na glavni sadržaj

slatko od višanja



najjednostavnije je kuvati male količine pa makar i više puta

zbog toga uzmite samo kilu višanja za početak 
dobićete četiri ovakve male flašice,
ali sve je gotovo za manje od dva sata

potrebno vam je:
1 kg višanja
1 kg šećera
1 limun ili malo limuntusa - ne mora, sve zavisi od ukusa višnje koje ste kupili
               (ja pravim od naših višanja ali ove godine, 2016, zbog   mnogo kiše i malo sunca 
               sasvim su bezukusne)

Višnje dobro operite iz par voda,
povadite koštice,
stavite ih u jednu šerpu od 4 l,
pospite šećerom i
blago promešajte.
ortavite desetak minuta da se šećer počne topiti,
za to vreme spremite flaše u koje ćete sipati slatko
- obično su to male flašice da bi se sadržaj odmah potrošio, 
operite ih i posušite.
sada počnite da kuvate,
prvo na slaboj vatri a potom na jakoj kuvajte oko pola sata,
pustite da se prohladi
pa sada kuvajte još desetak minuta.
skinite penu ako je ima.
proverite gustinu soka - ako kanete na porcelanski tanjirić posle par minuta kada se ohladi masa ne bi trebala da se pomera.
pokrijte šerpu vlažnom krpom i 
ostavite do sutra da se sasvim ohladi.
sutradan sipajte u flašice ...



Primjedbe

Popular

cottage cheese patella – pogačice sa sirom

layered potatoes with minced meat - složenac od krompira sa mlevenim mesom

semolina noodles with cottage cheese - gomboci sa sirom

cabbage with meat - sladak kupus na moj način

laid pork pie - slagana pita od mesa

görhe - sweet corn flour pie – slatka pita od kukuruznog brašna

potato side dish - zuschpais od krompira

pie in milk dressing with whipped cream - pita u soku od mleka

white wine château - šato od belog vina

sweet rolls-wespiary - osinje gnezdo