Preskoči na glavni sadržaj

apricot jam - džem od kajsije




you need:

1 kg solid, hard and ripe apricots
700 g sugar

wash the apricots and cut them into halves,

remove the seed,

arrange a row of apricots in a porcelain bowl,

sprinkle with sugar,

make another row of apricots, etc. above sprinkle with remaining sugar,

cover and leave in refrigerator for 12 h,  

next day put to cook them on high heat and 
allow boiling with constant stirring for 20 minutes,

put it in the bottle,

cover with blankets and leave it cool.


                                   -.-.-.-.-.-.-.-


potrebno je:

1kg tvrdih ali zrelih kajsija
700 g šećera

kajsije dobro operite i prepolovite, izvadite koštice

poređajte jedan red kajsija u jednu porcelansku činiju
pospite šećerom,

pa drugi red kajsija, itd. od gore pospite ostatak šećera,

poklopite i ostavite na hladno 12 h,

sledeći dan stavite da se kuva,
na jakoj vatri pustimo da proključa i

uz stalno mešanje kuvamo 20 minuta,

stavimo u flašu i zatrpamo dok se ne ohlade.


                                       

Primjedbe

Popular

cottage cheese patella – pogačice sa sirom

layered potatoes with minced meat - složenac od krompira sa mlevenim mesom

cabbage with meat - sladak kupus na moj način

semolina noodles with cottage cheese - gomboci sa sirom

görhe - sweet corn flour pie – slatka pita od kukuruznog brašna

laid pork pie - slagana pita od mesa

white wine château - šato od belog vina

potato side dish - zuschpais od krompira

pie in milk dressing with whipped cream - pita u soku od mleka

bread pudding - engleski puding /puding od starog hleba